Terug naar overzicht

Eerste hulp bij jouw eerste koopwoning

september 2020

Help! Je bent op zoek naar je eerste koopwoning… maar hebt geen idee waar je moet beginnen. Hoe zit het met de financiën? Wat zijn de beste zoeksites? Wat wil je eigenlijk precies? Het zijn vragen waar veel starters tegenaan lopen. In de huidige huizenmarkt is het vinden van jouw droomwoning ook geen gemakkelijke taak. Om het voor deze groep wat gemakkelijker te maken organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) dit jaar voor het eerst de Week van de Starter. En daaraan doen wij als Weusthuis graag mee! Daarom staat deze week ook bij ons in het teken van starters op de woningmarkt. Ben jij een starter die op zoek is naar een koopwoning? In dit artikel zetten we alle stappen voor je op een rijtje. Van het bepalen van je budget tot aan de laatste krabbel!


STAP 1: WAT IS MIJN BUDGET?

De eerste stap is het bepalen van je budget. Om te weten in welke vijver je kunt vissen, is het belangrijk om te weten hoeveel je kunt uitgeven. Op Nibud kun je zelf inzichtelijk maken wat je maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn… en wat je aan het eind van de streep overhoudt. Vervolgens kun je met deze indicatie in gesprek gaan met een hypotheekadviseur of de bank. Tijdens zo’n gesprek kijk je samen hoeveel je kunt lenen. Dit hangt af van een aantal factoren: je inkomen, het soort dienstverband dat je hebt, je spaargeld en een eventuele (studie)schuld of andere lening. Zo’n eerste gesprek is vrijwel altijd vrijblijvend en geeft veel duidelijkheid. Je weet nu in welke prijsklasse je kunt zoeken!


STAP 2: WAAR BEN IK NAAR OP ZOEK?

Nieuwbouw, een bestaande woning, een appartement, 2-onder-1 kap, in de stad of juist buitenaf… woningen zijn er in allerlei soorten en maten. En elke optie heeft zo z’n voor- en nadelen. Oriënteer je goed in de verschillende keuzes en zet voor jezelf op een rijtje wat je precies zoekt. Hoe veel ruimte of kamers heb je echt nodig? Zoek je een kluswoning of juist niet? Als je het niet erg vindt om je handen uit de mouwen te steken, houd dan wel rekening met extra verbouwingskosten. En onthoud: streef niet naar de perfecte woning, maar wees ook niet te makkelijk. Het wordt uiteindelijk wel jóuw nieuwe thuis!


STAP 3: HOE VIND IK WAT IK ZOEK?

Met je wensenlijstje kun je vervolgens op pad. Schrijf je in bij Weusthuis Makelaardij als woningzoekende, laat anderen weten dat je op zoek bent, houd websites als Funda goed in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief van Leef Twente voor een sneak preview van alle Twentse woningen die binnenkort in de verkoop kopen. Door je bij ons in te laten schrijven wordt je vrijblijvend op de hoogte gebracht van al het nieuwe aanbod dat past binnen jouw wensen. En vergeet natuurlijk niet om ons op Facebook te volgen; hier posten we direct onze nieuwe woningen. Zie je door de bomen het bos niet meer of merk je dat je steeds achter het net vist? Dan is het inschakelen van een aankoopmakelaar - zoals Weusthuis - ook een goede optie. Als aankoopmakelaar zijn we als eerste op de hoogte van nieuw aangemelde woningen, voeren we onderhandelingen met de verkopende partij en geven we je altijd een eerlijk en deskundig advies. Lees hier meer over de voordelen van een aankoopmakelaar.


STAP 4: HOE GAAT EEN BEZICHTIGING?

Heb je een leuke woning op het oog? Dan is het tijd voor een bezichtiging! Plan een afspraak via de verkoopmakelaar. Een paar tips: bezichtig altijd bij daglicht, zodat je de woning goed kunt zien en zet vooraf op een rijtje wat je allemaal over het huis wilt weten. Hoe lang staat het al te koop? Hoe is de buurt? Wat is het energielabel? Hoe oud is de CV-ketel? Het zijn allemaal zaken die goed zijn om te weten. En onthoud ook: liefde maakt blind. Ben je helemaal weg van een woning? Blijf dan tóch kritisch kijken!


STAP 5: DROOMWONING GEVONDEN?

Je hebt gevonden waar je naar op zoek bent! Dan begint misschien wel het spannendste deel: een bod doen. Ga altijd voor een bod die jíj de woning waard vindt. En denk goed na over alle kosten die het je gaat opleveren. Wees je er bijvoorbeeld van bewust dat je voor het kopen voor een woning ook eigen geld nodig hebt. Zo moet je zelf betalen voor het taxatierapport, de bouwtechnische keuring en de grootste post: ‘kosten koper’. Dit laatste is een combinatie van de overdrachtsbelasting, de notariskosten en de kosten voor inschrijving van de eigendomsakte bij het Kadaster. Meestal zijn de kosten koper zo’n 5% à 6% van de woningwaarde. Maar goed nieuws, want als starter heb je binnenkort een voordeel in de kosten koper. Vanaf 1 januari 2021 betalen kopers van een eerste huis van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat scheelt weer 2% van de aankoopprijs!


STAP 6: MIJN BOD IS GEACCEPTEERD. EN NU?

Is je bod geaccepteerd? Dan kunnen we je bíjna officieel feliciteren! Maar tot officiële overdracht bij de notaris staat er nog veel te gebeuren. Dat begint bij het tekenen van de koopovereenkomst. Hierin staan afspraken tussen jou en de verkoper, zoals de overdrachtsdatum en de eventuele ontbindende voorwaarden. Na het tekenen van deze overeenkomst ga je op zoek naar een notaris. De notaris legt als onafhankelijke partij alle juridische zaken rondom het huis vast. Vervolgens is het belangrijk dat je de woning laat taxeren. Je wilt namelijk dat de taxatiewaarde in lijn ligt met het bod dat je hebt gedaan. Als je woning een stuk lager wordt getaxeerd dan de aankoopwaarde, kun je dit niet lenen maar moet je het verschil met eigen geld bijleggen. Een bouwtechnische keuring is mogelijk tijdens deze stap. Met deze keuring bevestig je de staat van je woning en ben je er dus zeker van dat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. En ben je van plan om te verbouwen? Doe dan onderzoek naar een bouwdepot. Dit is een speciale rekening bij je hypotheek waaruit je kosten van bouw of verbouw betaalt. Als na deze regelzaken je hypotheek rond is, de koopsom is betaald en je de papieren hebt getekend, is het huis écht van jou. Gefeliciteerd… je hebt nu officieel je eerste huis gekocht!


Je merkt het: bij het kopen van een woning komt heel wat kijken. Het is dus belangrijk dat je je er goed in verdiept en vooral geen overhaaste beslissingen neemt. Neem de tijd en verwacht niet dat je volgende week eigenaar van je droomwoning bent. Maar heb vertrouwen! Wil je meer weten over het kopen van een woning? Heb je vragen over al deze informatie? Of heb je behoefte aan advies? Bij Weusthuis gaan we graag met je in gesprek. Bel of mail ons of loop eens binnen bij een van onze vestigingen. En ga je de zoektocht aan? Dan wensen we je heel veel succes. Op naar het champagnemoment!