Terug naar overzicht

VvE, wat moet je ermee?

februari 2024

De VvE. Je hebt er vast eens van gehoord, maar wat houdt het nou eigenlijk precies in? In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over de Vereniging van Eigenaars.

Wat is de VvE?
VvE is de afkorting voor Vereniging van Eigenaars. Wanneer je een appartement koopt, krijg je te maken met de VVE. Je wordt hiervan automatisch lid. De VVE moet zorgen voor bet beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw, zoals bijvoorbeeld de gevel of het dak.

Wat doet de VvE?
De VvE zorgt voor het algemene onderhoud en het beheer van het appartementencomplex. Ook zorgen zij voor de verzekeringen van het gebouw en dat er gespaard wordt voor groot onderhoud aan het gebouw, zoals bijvoorbeeld algemeen schilderwerk of reparaties.

Waarom bestaat de VvE?
Bij het kopen van een appartement bevindt deze zich vaak in een groter complex met meerdere appartementen. In jouw leveringsakte staat dat je niet het appartement hebt gekocht, maar een aandeel van het gehele gebouw. Samen met al jouw medebewoners beheer je het gebouw. Dit noemen we appartementsrecht. Samen met je medebewoners vorm je de VvE. Samen zorgen jullie ervoor dat het gebouw in goede staat is.

Wonen in een appartement is niet hetzelfde als wonen in een vrijstaande woning, rijtjeshuis of twee-onder-een-kapwoning. Als jouw onderbuurvrouw niet goed voor haar appartement zorgt, kan jij last krijgen van stank, vocht of schimmel. Dit kun je aangeven bij de VvE, en vervolgens samen met hen zoeken naar een oplossing. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor het gebouw.

Meer vragen over de VvE of ook een appartement kopen? Neem contact met ons op!