Terug naar overzicht

Veranderingen voor het nieuwe jaar

26 november 2020

Nog een kleine maand… en dan is 2021 een feit. Voor de woningmarkt brengt het nieuwe jaar een aantal veranderingen met zich mee. Veranderingen die invloed kunnen hebben op de koop of verkoop van een woning. Benieuwd wat deze aanpassingen betekenen voor jouw situatie? In dit artikel zetten we de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

Geen overdrachtsbelasting voor 18- tot 35-jarigen

Een belangrijke wijziging waar we op social media al eerder aandacht aan hebben besteed is de vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar. Dat scheelt maar liefst 2% van de aankoopprijs! Voor starters is deze ontwikkeling heel gunstig, maar deze regeling geldt ook voor doorstromers. Voorwaarde is wel dat je als koper zelf in de gekochte woning gaat wonen. Vanaf 1 april 2021 komt daar als tweede voorwaarde bij dat de koopsom van de woning niet hoger mag zijn dan € 400.000,-.


Aanvraag voor energielabel wordt duurder

Deze wijziging heb je bij ons misschien al voorbij zien komen. Vanaf 1 januari 2021 wordt de aanvraag van een energielabel een stuk duurder. Het label kan dit jaar nog op eenvoudige wijze worden aangevraagd. Je geeft als woningeigenaar zelf online een aantal woningkenmerken door en het label zal vervolgens op afstand vastgesteld worden door een erkend deskundige. De kosten voor deze aanvraag liggen gemiddeld rond de € 7,-. Vanaf 2021 wordt het label bepaald door een energiedeskundige op locatie. De kosten zullen dan rond de € 200,- bedragen. Een groot verschil!
Wil jij meer weten over deze verandering? In dit artikel leggen we je uit hoe het precies zit.


Verhoging van de NHG-grens
Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. NHG is een garantie op je hypotheek, toegekend door Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Het is een vangnet voor als je in de financiële problemen komt en jouw hypotheek niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld door scheiding, werkloosheid of overlijden van je partner. Zo beperkt NHG in 2020 het financiële risico dat je loopt met jouw koopwoning en hypotheek.
Op dit moment kom je in aanmerking voor NHG als je een woning koopt van € 310.000,- of minder. Vanaf 2021 wordt deze grens verhoogd naar € 325.000,-. Heeft jouw woning energiebesparende voorzieningen? Dan kun je zelfs tot een aankoopbedrag van € 344.500,- gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie.

Minder last van je studieschuld bij hypotheekaanvraag

Sinds het nieuwe leenstelsel van 2015 bouwen veel studenten een studieschuld op. Deze schuld heeft invloed op jouw hypotheekaanvraag. Neem dit voorbeeld: je hebt een studieschuld van € 30.000,- waarvan je per maand € 135 terugbetaalt aan DUO (0,45% van € 30.000,-). Hierdoor kun je ongeveer € 35.000,- minder hypotheek krijgen dan wanneer je geen studieschuld zou hebben. Maar goed nieuws, want vanaf 2021 wordt de wegingsfactor voor studieleningen naar beneden bijgesteld bij het berekenen van de maximale hypotheek.


Tweede inkomen telt voor 90% mee

Niet alleen je studieschuld telt mee in de berekening van je maximale hypotheek, veel andere factoren zijn ook belangrijk. Zoals het laagste inkomen. Koop jij samen met je partner een woning, dan telt het tweede inkomen nu nog voor 80% mee. Vanaf volgend jaar wordt dit verhoogd naar 90%. Wat precies de gevolgen zijn? Dat hangt nog even af van de nieuwe woonquotes van het Nibud, maar er wordt verwacht dat tweeverdieners hierdoor een hogere hypotheek kunnen krijgen. Een belangrijk voordeel!

Je merk het: veel van deze veranderingen pakken positief uit.
Heb je vragen over de wijzigingen? Of kunnen we je helpen met een andere woningkwestie? Neem dan contact met ons op!