Energielabel 2021

Heb jij al een definitief label?

Het definitieve energielabel voor jouw woning
Vanaf 1 januari 2015 ben je verplicht bij verkoop/verhuur van jouw woning een definitief energielabel te overhandigen aan koper/huurder. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen.

Vanaf 1 januari 2021 wordt het energielabel bepaald op basis van NTA 8800. Dit energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning, maar ook een overzicht van verbetermaatregelen die kunnen bijdragen aan de energiezuinigheid en comfort van de woning.

Vereenvoudigd energielabel (VEL) blijft geldig
Ben je al in het bezit van een definitief energielabel? Deze blijft geldig tot tien jaar na de aanvraag. Op het energielabel staat de ‘geldig tot’ datum vermeld.

Je kunt eenvoudig de informatie over het definitieve label en de geldigheid ervan vinden op de volgende website: www.ep-online.nl

Aanvragen definitief energielabel

Heb je nog een voorlopig energielabel? Dan ben je bij de verkoop of verhuur van je woning verplicht om het definitieve label te overhandigen bij de overdracht.
Een gediplomeerd energieadviseur stelt het definitieve energielabel op basis van NTA 8800 op. Je maakt daarvoor een afspraak en de adviseur komt bij je langs. Hij/zij bekijkt de woning en neemt de kenmerken op. Kenmerken zoals de afmetingen van de woning, maar ook de aanwezige isolatie en installaties. Op basis hiervan berekent de adviseur hoeveel energie er nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, warm water, ventilatie en de koeling van de woning.
Er wordt op basis van de bevindingen een rapport opgesteld waarin het energielabel nauwkeurig wordt vastgesteld en waarbij er verbeteringen worden benoemd.


Het vinden van een energieadviseur
In het QBISnl register staan alle gecertificeerde en gekwalificeerde vakmensen en adviseurs. Via www.qbis.nl zoek je een energieadviseur.

Het vaststellen van het definitieve energielabel gaat als volgt:

  • Je maakt een afspraak met een adviseur
  • De adviseur komt bij je langs om de kenmerken van jouw woning vast te stellen
  • Het label wordt uitgewerkt
  • Het label wordt geregistreerd in de database EP-online
  • Je ontvangt van de adviseur een afschrift (pdf) van het label
  • Het label is 10 jaar geldig