Terug naar overzicht

Starten op de woningmarkt, waar begin je?

september 2022

Google is vaak je beste vriend…. Een vlek uit je witte blouse halen, een verstopte grasmaaier weer laten maaien, Google heeft de oplossing. Maar niet altijd als je een huis gaat kopen. Er zijn als starter veel belangrijke dingen waarmee je rekening moet houden als je je eerste huis gaat kopen. Wij gingen in gesprek met financieel adviseurs Richard Gervink en Eric Senger van Senger & Gervink, en hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Laten we eerlijk zijn, als starter op de woningmarkt is het momenteel best lastig. Overbiedingen, hoge prijzen en moordende concurrentie. Geen paniek, want er zijn veel dingen waarmee je het voor jezelf makkelijker kunt maken. Wat komt er nou allemaal op je pad?

Analyse-adviesrapport

Het belangrijkste eerst. Ga naar een financieel adviseur, zodat je (eventueel samen met je partner) weet waar je aan toe bent. Al jouw wensen worden geïnventariseerd, maar ook ga je het hebben over jouw inkomsten en uitgaven. Welke hypotheek wordt aangeraden in jouw situatie? “Een adviesrapport is echt maatwerk”, aldus Richard Gervink. “We nemen voor dit gesprek ruim de tijd. Het gaat echt om jouw persoonlijke situatie en waarom je bepaalde keuzes zult gaan (moeten) maken.”

Voorbereiding

Een goed begin is vaak al het halve werk. Ga goed voorbereid op pad en bedenk je alvast een aantal dingen.

  1. Wat zijn je inkomsten en uitgaven?
  2. Ga je in de nabije toekomst minder werken of verwacht je juist meer te gaan verdienen?
  3. Wat wil je per maand kwijt zijn aan hypotheeklasten?
  4. Wat zijn jouw woonwensen? Zijn deze realistisch voor een starter in de huidige markt?
  5. Koop je het huis samen?

Speciale regelingen (starters)

Kijk ook van tevoren of jouw gemeente een starterslening aanbiedt. Dit kun je vinden via www.svn.nl. In Twente ligt deze lening rond de € 30.000,- bovenop de hypotheek. Naast de starterslening zijn er ook extra leningen voor het eventueel verduurzamen van een woning én heb je te maken met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Sluit je een hypotheek af met NHG, dan heb je wat extra zekerheid. Zij bieden je een vangnet als je door omstandigheden je hypotheek niet kunt betalen. Ook krijg je met een NHG-lening korting op de hypotheekrente.

Als starter op de markt krijg je ook vrijstelling van de overdrachtsbelasting van 2% bij de aankoop van een woning met een maximale koopsom van €400.000,- (2023 = €440.000,-). En wist je trouwens dat een deel van de kosten die jij maakt voor de aankoop van jouw woning aftrekbaar zijn voor de belasting? Genoeg regelingen dus om mee te nemen in je overwegingen.

Schenkingen

Een andere regeling, die voor schenkingen (t.b.v. vastgoed aankoop), is weer gewijzigd. Tot eind 2022 is de zogenaamde jubelton nog beschikbaar. Als de schenking voor het einde van dit jaar is geregeld, betekent het niet dat je het dit jaar al moet gebruiken. Deze is namelijk nog tot 2 jaar na de schenking te besteden. Heb je hiermee te maken? Houd hier dan rekening mee en vraag hierover advies bij een financieel adviseur.

De ultieme tip voor starters is dus eigenlijk heel simpel. Verdiep je in alles wat je nodig gaat hebben en moet weten én ga zeker langs bij een financieel adviseur! Zij kijken samen met jou naar een passende oplossing en regelen alles samen met jou, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Kortom: laat je goed adviseren!