Terug naar overzicht

Een goede bezichtiging: 15 tips

juli 2019

In deze blog geven wij u maar liefst 15 tips die er voor zorgen dat de bezichtiging zo goed mogelijk verloopt. Bezichtigingen zijn een erg belangrijk onderdeel van het koopproces. Lees deze tips daarom aandachtig door!

U bent op zoek naar uw droomhuis en de eerste bezichtiging staat gepland. Wat nu!?

Een huis kopen is een grote stap. Daarom hebben wij 15 handige tips voor u zodat de bezichtigingen een groot succes worden! Voorkom een miskoop en lees deze tips goed door voordat u een huis gaat bezichtigen.

Voorafgaand aan de bezichtiging:

  1. Rijd of loop voordat u een afspraak maakt voor een bezichtiging langs de woning. Dit geeft u een goed beeld van de ligging en de omgeving van het object. Let hierbij bijvoorbeeld op de zinligging, parkeer-, winkel-, sport- en onderwijsvoorzieningen en samenstelling van de buurt.
  2. Probeer voordat u bij het woonhuis gaat kijken een algemeen beeld te krijgen van de onderhoudsstaat. Wanneer u langs het huis rijdt kunt u in veel gevallen wel zien of de algehele staat van de woning conform uw wensen is. U kunt dit onder andere zien aan de staat van het schilderwerk en het tuinonderhoud.
  3. Vraag mensen binnen uw netwerk wat ze weten over de buurt en de omgeving. Wanneer u geen bekenden in de directe omgeving heeft wonen, kunt u ervoor kiezen om mensen uit de buurt aan te spreken.
  4. Let goed op de locatie van het object. De locatie van een object is zeer belangrijk. U kunt de woning in bijna alle gevallen wel aanpassen aan uw wensen, maar de locatie kunt u niet meer veranderen.

Tijdens de bezichtiging:

  1. Bekijk de woning uitvoerig. Schroom niet om de makelaar te vragen vaste kasten te openen of de keuken goed te inspecteren.
  2. Vraag de makelaar naar de oorzaak van bepaalde zaken. Vallen bepaalde zaken u op tijdens de bezichtiging? Bijvoorbeeld vochtplekken, scheuren of andere zaken, vraag dan bij de verkopend makelaar naar de oorzaak hiervan. De verkoper is verplicht alles te vertellen over het huis dat hij/zij weet. Dit valt onder zijn/haar mededingingsplicht.
  3. Let op de indeling. Voldoet de indeling aan uw wensen? Wanneer dit niet het geval is, kunt u de gewenste indeling realiseren met behulp van een verbouwing? Let op dat het wijzigen van een indeling niet per definitie waarde toevoegt. Wanneer u hier meer inzicht in wilt hebben, kunt u dit het best vragen aan uw aankoopmakelaar of taxateur.
  4. Bekijk de energiebezuinigende voorzieningen. Is er een energielabel bekend en welke isolerende voorzieningen zijn aangebracht in het woonhuis?
  5. Vraag naar het materiaal van het plafond. Is het plafond uitgevoerd in brandvertragend materiaal? Zachtbord is bijvoorbeeld een veelvoorkomend materiaal dat niet brandvertragend werkt. Advies luidt in dat geval om de plafonds te vervangen door bijvoorbeeld gipsplaat.
  6. Informeer naar de staat van het installatiewerk en de elektra. Het installatiewerk bestaat uit de centrale verwarming, riolering en waterleidingen. Ook de elektra (aantal groepen, opbouw van de meterkast en de bedrading) is erg belangrijk.
  7. Vraag of er op het perceel asbesthoudende materialen of een olietank aanwezig zijn. Vraag aan de verkopend makelaar of dit het geval is, zodat u daar rekening mee kunt houden.

Na afloop van de bezichtiging:

  1. Informeer bij de gemeente. Informeer naar het huidige bestemmingsplan en de toekomstige plannen van de gemeente, hieruit kunt u opmaken of uw verbouwing te realiseren is en welke bestemming er rust op de omliggende percelen. Tevens kunt u inzien welke plannen de gemeente heeft met de omgeving.
  2. Vraag uw aankoopmakelaar naar erfdienstbaarheden. Rusten er erfdienstbaarheden op het perceel en zo ja, zijn deze correct vastgelegd bij het kadaster? Uw aankoopmakelaar kan u hier uitgebreid over informeren.
  3. Plan altijd een tweede bezichtiging. Bij een tweede keer kijkt u kritischer naar de indeling en de bouwkundige staat van het object. Eventueel kunt u hierbij een bouwtechnisch adviseur meenemen.
  4. Neem een aankoopmakelaar in de arm. Wanneer u een bieding overweegt, is het slim om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Deze kan u uitgebreid informeren over recente verkoopcijfers en de actuele marktontwikkelingen. Daarnaast kan hij het juridische onderzoek voor u doen en de onderhandelingen voor u voeren.

Meer informatie?

Dit waren de 15 tips voor de bezichtiging! Heeft u nog meer tips nodig? Neem gerust contact met ons op zodat onze makelaar u kan adviseren bij de aankoop.