Terug naar overzicht

Woning verduurzamen? Zo pak je dat aan!

maart 2023

Je woning verduurzamen is een hot item deze dagen, maar wanneer zet je de stap om daadwerkelijk verbeteringen aan te brengen? En wat doe je als je plannen hebt om je woning te verkopen? Lees alles hierover in deze blog!

Wat is het verduurzamen van je woning?

De letterlijke vertaling van verduurzamen is ‘duurzaam maken’. Hierbij staat het woord ‘duurzaam’ voor ‘het milieu weinig belastend’, waarbij er vooral wordt gedacht aan het besparen op het gebruik van energie.

Je woning verduurzamen kan op verschillende manieren; bijvoorbeeld door een warmtepomp te installeren, isolatie aan te brengen of door het plaatsen van zonnepanelen. Alles om te zorgen dat je inderdaad bespaart op het gebruik van energie. Vaak begin je met het isoleren van de woning; met deze maatregel wordt je wooncomfort direct verbeterd. De woning voelt heerlijk koel tijdens zomerse dagen én comfortabel warm tijdens de meer koude dagen.

Wat zijn de voordelen van verduurzaming voor je woning?

Naast dat je comfortabeler woont in een duurzame woning, heeft het verduurzamen nog meer voordelen. Een geïsoleerde woning verliest namelijk een stuk minder warmte, waardoor je minder hoeft te stoken in de winter. Met de huidige energieprijzen merk je dit absoluut in je portemonnee.

Daarnaast ben je met een duurzame woning ook minder afhankelijk. Het is de verwachting dat de prijzen van gas en elektra de komende jaren blijven stijgen. Heb jij gekozen voor alternatieve energiebronnen, zoals een warmtepomp of zonnepanelen? Dan ben je minder of wellicht helemaal niet meer afhankelijk van externe leveranciers en de prijswijzigingen die zij doorvoeren.

Is een duurzame woning meer waard?

Er wordt door de consument steeds meer waarde gehecht aan de energiezuinigheid van een woning, waarbij een energielabel ook steeds vaker direct invloed heeft op de verkoopprijs en het aantal bezichtigingen. De invloed van het energielabel kan zowel gunstig als ongunstig uitvallen.

Zo schrikt een ongunstig label steeds vaker consumenten af en geven kopers aan dat zij in geval van een ongustig energielabel ook hun bod aanpassen. Dit alles zorgt ervoor dat de meerwaarde van een duurzame woning alleen maar verder is toegenomen.

Daarbij geeft een overgroot deel van de kopers aan dat een woning met een beter energielabel voor hun meer waard is dan een woning met een laag energielabel.

Hoe belangrijk vinden zoekers een energielabel?

Er is door Funda, het grootste online platform met betrekking tot vastgoed in Nederland, onderzoek gedaan naar de vraag hoe belangrijk de Funda-bezoekers het energielabel vinden. Het percentage is in een half jaar tijd flink gestegen van 53% in maart 2022, naar maar liefst 67% in september van dat jaar. Deze stijging heeft ook voor een groot deel te maken met de stijging van de energieprijzen.

De perceptie van een gunstig of ongunstig energielabel is ook gewijzigd de laatste tijd. Zo vond een jaar terug een groot deel van de Funda-zoekers een woning vanaf energielabel E onzuinig, een half jaar later lag de ondergrens gemiddeld bij energielabel C.

Wil je je woning verkopen, beschik je reeds over een definitief (ongunstig) energielabel, maar heb je daarna nog energiebesparende maatregelen doorgevoerd? Dan kan het zeker lonen om een nieuw energielabel aan te vragen. Hier zijn kosten aan verbonden, maar er is gezien de huidig trend ook een grote kans dat je dit weer terugverdient.

Verduurzamingsrapport laten opstellen voor verduurzamen woning

Om voor jouw woning te inventariseren welke maatregelen jij kunt nemen om je woning te verduurzamen kun je een verduurzamingsrapport laten opstellen. Dit kan online, waarbij vanuit de algemene informatie van je woning een voorstel wordt gedaan voor verbeteringen. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om een expert je woning te laten inspecteren en de verduurzamingsopties te laten vastleggen in een verduurzamingsrapport.

Mocht je besluiten niet zelf deze verbeteringen door te voeren, dan is het rapport zeker interessant voor toekomstige koper(s). Het geeft hen inzicht in eventuele investeringen die nodig zijn om de woning naar wens te verduurzamen. Daarnaast kan het hen net over de streep trekken om toch dat bod op jullie woning uit te brengen.

Vragen over het verduurzamen van je huis?

Zie je graag dat wij eens meedenken in jouw situatie? Neem contact met ons op of loop gerust binnen bij één van onze vestigingen!

Bron: Funda