Terug naar overzicht

Wonen in Duitsland… voordelig of niet?

januari 2021

Nederlanders die verhuizen naar Duitsland: grote kans dat jij iemand kent die deze keuze heeft gemaakt. Bij Weusthuis zijn we niet alleen #thuisintwente, óók in Duitsland staan we graag voor je klaar. Maar waarom zou je kiezen voor een woning in Duitsland? En hoe zit deze woningmarkt in elkaar? Ik leg het je uit!

Al heel wat jaren houd ik me bezig met de Duitse woningmarkt. Ik werk al 35 jaar in de makelaardij en - aangezien we hier in de grensstreek zitten - kreeg ik vaak de vraag of we ook in Duitsland aanbod hadden. Toen ik zo’n 12 jaar geleden bij Weusthuis aan de slag ging, zette ik dit specialisme ook hier door. Het is een compleet andere markt dan in Nederland; qua prijs, maar ook qua mentaliteit. En omdat ik naast de Duitse markt ook nog ‘gewoon’ makelaar ben in Nederland, is mijn werk heel afwisselend.

Lagere prijzen
We merken dat sinds 2018 de vraag naar Duitse woningen toeneemt. Feit is dat de huizen in ons land steeds duurder worden, dus dan kijkt men naar andere opties. Een woning in Duitsland is een mooie oplossing. De grondprijzen - en daarmee ook de huizen - zijn een stuk goedkoper. De markt in Duitsland is net zoals Nederland volop in beweging, maar het is niet zo overspannen als hier. En ik verwacht ook niet dat dat gaat gebeuren. In de crisistijd merkte ons buurland er op de woningmarkt ook weinig van. Het is daar een stuk stabieler.

Meer ruimte
En er zijn meer voordelen aan wonen in Duitsland. Over het algemeen zijn de steden en wijken een stuk ruimer opgezet dan hier. Ook zijn de kavels aanzienlijk groter. Bij de meeste woningen kun je rekenen op een eigen oprit en een mooie tuin. En wil je de natuur in, dan is deze vaak dichtbij. Je begrijpt: dat maakt de keuze om te emigreren erg aantrekkelijk.

Fiscale voordelen
Ook als je eenmaal in Duitsland woont, kun je rekenen op financiële meevallers. Autorijden is een stuk goedkoper. Qua aanschaf, wegenbelasting en natuurlijk qua brandstofprijs. Ook winkelen en boodschappen doen kan in Duitsland tot wel 30% goedkoper zijn. Daar komen de fiscale voordelen nog nog eens bij op. Je bent minder geld kwijt aan gemeentelijke belastingen, de rentestand is lager en je kunt in de meeste gevallen hypotheekrente blijven aftrekken wanneer je inkomen uit Nederland ontvangt.

Emigreren
Ik snap de keuze voor Duitsland dus wel. Al moet je wel onthouden dat het een officiële emigratie is. Het is een ander land, met een andere taal en andere regels. De wetgeving, ziektekosten en pensioen zijn niet zoals wij dat hier gewend zijn. En een voorbeeld op het gebied van de woningmarkt: in een Duitse koopovereenkomst zitten geen ontbindende voorwaarden wat betreft financiering. Na de koop zit je binnen twee weken bij de notaris en kun je niet meer terug.

Beide grenszijdes
Het is dus belangrijk dat je goed op de hoogte bent en de juiste voorbereidingen treft. Daar helpen wij je graag bij! Zoals ik al zei, zijn we bij Weusthuis echt gespecialiseerd in de Duitse grensstreek. Van de hoek Gronau tot aan Emlichheim. Wij kennen alle ins en outs en, ook niet geheel onbelangrijk, we kunnen het je gewoon in het Nederlands uitleggen. Maar ook Duitsers weten ons steeds vaker te vinden. Juist door ons aanbod in Nederland en Duitsland bieden we kansen voor beide grenszijdes.


Zou jij naar Duitsland verhuizen? Of kies je toch liever voor een woning in Nederland? Waar je ook voor kiest… vergeet ons niet te bellen!