Terug naar overzicht

Waarom het energielabel van jouw huis steeds belangrijker wordt in 2023?!

januari 2023

Niet eerder heeft het energielabel zo in de picture gestaan als de afgelopen tijd en dit zal naar verwachting op korte termijn ook niet veranderen. Tot enkele jaren geleden speelde het energielabel nauwelijks een rol bij de verkoop van een woning, maar nu is deze er niet meer weg te denken. Benieuwd naar de rol van het energielabel in 2023? Lees het hier!

Wat is het energielabel?

We hebben er allemaal wel over gehoord, maar wat is een energielabel nu eigenlijk?

Alle woningen in Nederland beschikken over een energielabel. Dit kan een voorlopig energielabel zijn of een definitieve versie. Het label geeft aan hoe energiezuinig een woning is, waarbij een woning met een label A++++ de meest energiezuinige woning is. Heeft een woning energielabel G, dan kunnen hier nog flink wat stappen worden gezet op het gebied van verduurzaming.

Waarom een heeft een huis een energielabel?

Het energielabel is ingevoerd met als doel de eigenaren bewust te maken van hun energieverbruik. Daarnaast is het voor (potentiële) kopers prettig om te weten hoe energiezuinig een woning is. Op basis van het label kunnen zij een gerichte inschatting maken van de verbruikskosten en zien welke maatregelen eventueel getroffen kunnen worden om de woning (verder) te verduurzamen.

Wat is het verschil tussen een voorlopig en een definitief energielabel?

Deze twee kunnen inderdaad van elkaar verschillen. Bij een voorlopig energielabel wordt naar aanleiding van de meest voorkomende woningkenmerken en gegevens uit het Kadaster een inschatting gemaakt. Deze kan dus verschillen van de daadwerkelijke situatie, doordat er bij de betreffende woning wellicht energiebesparende maatregelen zijn getroffen.

Een definitief energielabel wordt door een energieadviseur opgesteld, die hiervoor de woning ter plekke inspecteert.

Wanneer is een energielabel verplicht?

Sinds 2015 is het verplicht om bij de overdracht een definitief energielabel te overhandigen aan de kopers of huurders van jouw woning. Daarbij is het sinds 2022 ook verplicht om het definitieve energielabel te vermelden in de verkooptekst bij het te koop aanbieden van je woning.

Wil je zien over welk energielabel je huidige of toekomstige woning beschikt, kijk dan op zoekjeenergielabel.nl. Door het invullen van de postcode + huisnummer kun je het energielabel achterhalen. Wordt er niets getoond, dan is er geen definitief label van toepassing.

Hoe ontvang ik een definitief energielabel?

Ben je van plan om je woning te gaan verkopen of verhuren, dan dien je dus over een definitief energielabel te beschikken. Deze dient opgesteld te worden door een gecertificeerde energieadviseur. Deze komt ter plekke de woning inspecteren, kijkt hoe de woning is geïsoleerd en/of er nog energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Na het bezoek wordt het label verder uitgewerkt en de definitieve energieletter toegekend.

Wil je een definitief energielabel laten opstellen? Laat het ons weten, wij hebben contact met diverse adviseurs!

Wat is het belang van een (gunstig) energielabel?

Nu we in een tijd leven waarin de energiekosten de pan uitrijzen en iedereen bezig lijkt te zijn met verduurzaming, heeft dit ook zeker invloed op de huizenmarkt. Kopers zijn gebaat bij lage maandlasten voor het energieverbruik, waardoor woningen met een gunstig energielabel veelal de voorkeur genieten boven een woning waarbij deze minder aantrekkelijk is.

Het is mogelijk om voorafgaand aan de verkoop van je woning te zorgen dat deze reeds over een gunstig energielabel beschikt door alvast (enkele) energiebesparende maatregelen door te voeren. Daarnaast kunnen (potentiële) kopers in de meest recente labels zien welke maatregelen zij kunnen doorvoeren om de woning energiezuiniger te maken. Iets wat mee kan spelen in de beslissing om wel of geen bod uit te brengen op de woning.

Genoeg reden dus om goed te kijken naar het label van jouw (toekomstige) woning! Heb je nog vragen of hulp nodig bij het aanvragen van het energielabel? Wij helpen je graag verder!