Terug naar overzicht

Radiatorenfabriek Brugman

juli 2022

Diegenen die woonachtig zijn in Tubbergen of omstreken kennen de radiatorenfabriek Brugman in Tubbergen maar al te goed. De fabriek van de familie Brugman is gebouwd in 1963 en produceert radiatoren. De fabriek is door de jaren heen diverse malen uitgebreid en gegroeid tot één van de grotere fabrieken in de regio. In het najaar van 2021 heeft men helaas de sluiting van dit mooie bedrijf bekend moeten maken. Wij nemen je mee in de geschiedenis van Brugman Radiatoren.

Geschiedenis

'In 1963 werd door Hans Brugman sr. de radiatorenfabriek opgericht. De aanleiding hiervoor was dat er in het dorpje Slochteren, gelegen in de provincie Groningen, gas was gevonden. Binnen 10 jaar na deze ontdekking was al driekwart van Nederland aangesloten op het Groningse gas. Hier is destijds goed door Hans Brugman sr. op ingespeeld en zo kwamen als snel de eerste radiatoren uit de fabriek. Hoe mooi is het dat de destijds geplaatste productiestraten nog steeds aanwezig zijn en goed functioneren?’’, vertelt de directeur van de radiatorenfabriek Laurens Wytzes.

Paardenlogo

Een radiatorenfabriek met een paardenlogo; hoe zit dat? Wij vroegen het aan Laurens. ‘’Hans Brugman sr. was een paardenman in hart en nieren. Een paard en zijn ruiter moeten goed samen werken om tot goede resultaten te komen. Dit is ook de filosofie achter de radiatorenfabriek Brugman. Wij streven naar een goede samenwerking met onze relaties. Dit is wat wij altijd hebben uitgestraald!’’, zegt Laurens.

Sluiting

"De radiatorenfabriek is in de jaren na de oprichting gegroeid en steeds verder uitgebreid. Echter werd in 1995 de eerste isolatienorm EPC een feit, welke hedendaags ook wel de BENG wordt genoemd. Dit betekent dat nieuwbouw van woningen en bedrijven zodanig worden geïsoleerd dat het gasverbruik afneemt. Hierdoor merken we dat we sinds 1995 al in een krimpende markt opereren. Er zijn minder radiatoren nodig, omdat alternatieven als vloer- of luchtverwarming aantrekkelijker zijn geworden. Daarnaast streeft Nederland ernaar om in 2050 aardgasvrij te zijn. Hierdoor worden nieuwe woningen zelfs helemaal niet meer voorzien van een gasaansluiting. Het gevolg hiervan is dat radiatoren overbodig zijn geworden’’, vertelt Laurens.

‘’Hans Brugman sr. heeft de fabriek in 1998 verkocht aan de Amerikaanse multinational Masco die het later doorverkocht aan de Belgische Vasco. Drie jaar later werd de radiatorenfabriek een onderdeel van het beursgenoteerde Zwitserse bouwconcern Arbonia’’, geeft Laurens aan.

Op 26 november 2021 is er bekend gemaakt dat de radiatorenfabriek wordt gesloten. Arbonia heeft besloten om de radiatoren te gaan produceren samen met het Duitse zusterbedrijf in het Zuid-Duitse Plattling. "Mijn rol met betrekking tot de sluiting van de radiatorenfabriek is de begeleiding van A tot Z. We hebben besloten om op 30 september 2022 de productie te stoppen en alle productiemedewerkers zullen dan ook definitief vertrekken. Vanaf 31 maart 2023 zullen er ook geen logistieke activiteiten meer plaatsvinden.’’, vertelt Laurens.

Laurens vindt het erg vervelend dat er maar liefst 114 mensen hun baan verliezen. ‘’Dit is dan ook de reden dat er een goed sociaal plan ligt. Met een extern bedrijf werken wij samen om al deze 114 mensen te helpen aan een nieuwe baan. De filosofie van een paard met zijn ruiter houden wij vast tot aan het einde! Een groot aantal van de werknemers zijn zelfs al voorzien van een nieuwe baan!’’, geeft Laurens aan.

De verkoop bij Weusthuis

De radiatorenfabriek Brugman staat op dit moment in de verkoop bij Weusthuis. De bedrijfshal van maar liefst 32.000 m2 is gelegen op een perceel van circa 51.000 m2 en is voorzien van 102 parkeerplaatsen. De bedrijfshal heeft diverse uitbreidingen ondergaan, waaronder een volledig geautomatiseerd en solitair afgesloten hoogbouwmagazijn van circa 4.352 m2 met een capaciteit van 3.500 palletplaatsen met 10.500 bijbehorende europallets. De verkoop van deze riante bedrijfshal wordt begeleid door Luc Weusthuis.

‘’De bedrijfshal staat op dit moment online en we zijn inmiddels ook al gestart met de bezichtigingen. Het is een eer dat wij de verkoop van dit prachtige bedrijf mogen begeleiden!’’, vertelt Luc Weusthuis enthousiast.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar deze bedrijfshal? Klik dan hier voor meer informatie. Een kijkje nemen bij dit pand kan natuurlijk; wij plannen graag een bezichtiging voor je in. Je kunt hiervoor contact opnemen met ons kantoor in Tubbergen.