Terug naar overzicht

Wij zijn terug bij Bob en Reanke! Ken je ze nog?

december 2022

In onze blog van een jaar geleden hadden zij nét een klushuis gekocht en hadden ze grootse plannen om van ‘hun bouwval’ een droomwoning te maken. Hoe hangt de vlag erbij na een jaar klussen? Wij mochten het resultaat komen bekijken!

Ben jij benieuwd naar het resultaat? Bekijk hier de foto's!


Na een tijdje op zoek te zijn geweest naar hun droomwoning hebben Bob en Reanke uiteindelijk hun huis aan de Beatrixstraat in De Lutte gekocht. In de vorige blog vertelde Reanke dat ze zijn gevallen voor de prachtige stenen, de lichtinval en de grote tuin. “Dat is nu nog steeds zo”, vertelt ze nu weer. “We zijn nog altijd heel blij met onze keuze en hebben ons best gedaan om er een mooie plek van te maken waar we nog lang van kunnen genieten.”

De voor- en nadelen

Het kopen van een klushuis heeft zo ook zijn voordelen. “Ik ken mensen die een instapklaar huis hebben gekocht, die dan bij ons komen kijken en er dan pas over nadenken dat als je zelf dingen kunt beslissen je soms heel andere keuzes kunt maken.” Bob en Reanke hebben bijvoorbeeld een uitbouw met grote schuifdeur en veel licht ingebouwd. Zo’n verbouwing doe je niet snel in een huis dat al helemaal ‘af’ is. Een nadeel is dat niet alles tegelijk kan. “De badkamer bijvoorbeeld”, noemt Reanke. “Die is onpraktisch en klein, dus deze mocht er van mij zo snel mogelijk uit. Deze had alleen geen prioriteit, dus dat pakken we later nog eens aan. Je kunt het beste een lijstje maken met wat er allemaal moet gebeuren en dan staat de badkamer, die nog wel functioneel is, echt niet helemaal bovenaan. Zo hebben wij bedacht dat we van de huidige badkamer een gangkast willen maken en van de derde slaapkamer de badkamer.”

Leerproces

Ondanks dat Bob en Reanke beide geen ervaren klussers zijn, hebben ze toch veel zelf gedaan en veel geleerd.

Zo hebben ze zelf geschilderd, de vloerverwarming aangelegd en op de bovenverdieping de vloer ook samen gelegd. “Bob is wel handig, maar heeft tijdens de verbouwing echt veel nieuwe dingen geleerd die hij nog nooit eerder gedaan had”. Als je veel zelf doet moet je goed nadenken over wat je allemaal mee moet nemen in je plan. “Zo hebben wij de volledige inrit vernieuwd en hier meteen kabels en leidingwerk onder gelegd, zodat we in de toekomst een buitenkraan en verlichting in de tuin kunnen maken” vertelt het stel.

Klussen doe je samen

Het stel heeft veel gehad aan deskundige vrienden, familie en kennissen. Deze hebben bijvoorbeeld geholpen met elektra, vliesbehang, schilderen, vloerverwarming leggen, de bestrating buiten en natuurlijk met het slopen! Hiermee hebben wij ontzettend veel geluk gehad en hebben we ook kosten kunnen besparen.”

De ultieme klustip

Terugkijkend op zo’n grote verbouwing is de ultieme klustip wel een klein beetje veranderd. Dit was in eerste instantie eigenlijk om je goed voor te bereiden om (financiële) tegenvallers te voorkomen. Nu is dat vooral om écht de tijd te nemen. Bob en Reanke: “Neem echt de tijd om na te denken over wat je nu mooi vindt, maar wat ook toekomstbestendig is. Een marmeren keuken is nu helemaal ‘hot’, maar erg duur en je raakt er over een paar jaar misschien wel op uitgekeken. Vraag rond voor advies, maak voor jezelf een prioriteitenlijstje en plan en budgeteer hierin goed wat je graag kwijt wilt zijn aan jouw wensen!”