Terug naar overzicht

Klussen aan ons droomhuis in de Lutte

28 oktober 2021

Een woning vinden die voldoet aan al jouw eisen? Dat is een hele klus. Zeker in deze tijd. Bob (27) en Reanke (26) gingen daarom de uitdaging aan: ze kochten een kluswoning en gaan zelf hun droomwoning creëren. Een interessante beslissing die de nodige (gezonde) spanning met zich meebrengt. Benieuwd naar hoe het Bob en Reanke afgaat? Je leest het hier!

“We zijn, net als vrijwel iedere starter op dit moment, vrij lang op zoek geweest naar een passende woning”, vertelt het stel. “Het aanbod is momenteel niet groot waardoor je al snel inperkt op je wensen. We hadden de hoop al een beetje opgegeven, maar toen kwam ineens deze woning in De Lutte voorbij. Perfect! Reanke komt zelf uit De Lutte en heeft dus hier al haar vrienden en familie wonen.” Bob werkt in Albergen en Reanke heeft een baan in Hengelo.“ Die afstand is prima. We hadden niet de harde eis om in de Lutte te gaan wonen, maar we zijn er achteraf wel erg blij mee. Het voelt vertrouwd. Deze woning was de derde bezichtiging in dit dorp, dus we geloven graag dat dit een gevalletje van ‘drie keer is scheepsrecht’ was haha!”

Waarom zelf klussen
Toen het stel deze woning voor het eerst bezichtigde, zagen ze meteen de potentie. “Ja, het huis is oud, maar het heeft prachtige stenen, veel lichtinval en een grote tuin. Dat zijn voor ons de juiste elementen om mee te werken. We hebben ook bezichtigingen gehad van kluswoningen in bijvoorbeeld Oldenzaal, maar daar ligt de prijs hoger voor hetzelfde type woning.” Reanke en Bob zochten een woning waar ze de komende jaren in kunnen wonen. En dat hebben ze met dit huis zeker gevonden! “Dit is voor ons nu al een woning waar we 100 in kunnen worden. En als je dat gevoel hebt, ben je ook bereid om er moeite en tijd in te steken. Ondanks dat we allebei geen echte klussers zijn, wilden we deze uitdaging aangaan. We zijn jong en kunnen nog alle kanten op. Deze woning kunnen we volledig naar eigen smaak inrichten.”

Gezonde spanning
“Natuurlijk vonden we het allebei wel ontzettend spannend om een kluswoning te kopen”, vertelt het stel. “We huurden hiervoor een appartement en zijn, nadat we hier de huur hadden beëindigd, weer fijn bij onze ouders gaan wonen.” Dat leverde het stel niet alleen tijd om goed te kunnen sparen, maar ook om na te denken over wat er gaat komen. De meningen van mensen uit de omgeving hielpen niet altijd mee. “Maar gelukkig werden die snel overschaduwd door mooie gedachtes over wat we met deze woning kunnen en het enthousiasme van vrienden en familie. Stuk voor stuk zijn ze bereid om ons te helpen bij het omtoveren van deze woning naar ons droomhuis. Dat geeft veel vertrouwen en vermindert de spanning.”

De voorlopige planning
Bob en Reanke zijn nu iets langer dan een maand in het bezit van de sleutel. Momenteel zijn ze druk bezig met de eerste fase: slopen. “Dit alleen al kost meer tijd dan we hadden verwacht. De hoop is om in de zomer van 2022 alles woonklaar te hebben, maar we pinnen ons hier niet op vast. Er moet namelijk veel gebeuren. De binnen- en buitenmuren blijven staan, maar vrijwel alles op de benedenverdieping moet eruit vanwege de aanleg van vloerverwarming en nieuwe elektra. Boven doen we vooral cosmetische aanpassingen. De badkamer is hierbij als allerlaatste aan de beurt.” De planning is grotendeels afhankelijk van de aannemer waarmee Bob en Reanke gaan werken. Deze gaf aan pas begin 2022, misschien december 2021 van start te kunnen gaan. Tot die tijd proberen ze zoveel mogelijk zelf te doen. Gelukkig zit het stel niet op een schopstoel; ze zitten bij hun ouders nog goed op hun plek. “Wij krijgen vaak de vraag hoe we de planning voor ons zien, maar eerlijk gezegd, hebben we daar geen antwoord op. We vinden het allebei prima zo dat er niets is afgesproken. Zo zijn we met iedere fase heel bewust bezig en voelen we ook geen stress om door te moeten pakken op een bepaald moment. We doen het in ons eigen tempo. Totdat de aannemer beschikbaar is natuurlijk ;).”

Voordelen en nadelen
Bij het kopen van een kluswoning horen ook een aantal uitdagingen. Reanke: “Op dit moment houden de financiën ons het meeste bezig. We hebben een bouwdepot, maar je weet nooit of je hier daadwerkelijk voldoende aan hebt. Wat laat je open voor de toekomst? Hoeveel eigen middelen ga je erin stoppen? Wat gaan de gasprijzen doen? En ga zo maar door. Allemaal vragen die regelmatig de revue passeren aan de keukentafel. Bob kan hier gelukkig wat beter mee omgaan. Hij staat er over het algemeen meer ontspannen in. ‘We kunnen nu toch nog niet zoveel doen, dus laten we ons vooral nog geen zorgen maken’ zegt hij dan vaak. Die rust straalt dan ook weer af op mij. Zo kan ik lekker druk zijn met het leukste gedeelte van je eigen droomwoning creëren: de inrichting van de woning.” Beiden hebben al een duidelijk plaatje in hun hoofd van hoe het moet worden, maar Reanke kan hier dagelijks mee bezig zijn. “Toffe ideeën opslaan op Pinterest en eindeloos foto’s delen met Bob op Whatsapp; ik geniet ervan! Dat kunnen fantaseren over het eindproduct houd je echt op de been tussen al het klussen door. Het zorgt er o.a. voor dat we nog geen moment hebben gehad waarop we zeggen ‘ik ben er he-le-maal klaar mee’.”

Tip van Reanke en Bob
Als het stel reflecteert op het proces van zoeken, kopen en starten met het slopen van een huis dan zouden ze iedereen de volgende tip willen geven: lees je vooral goed in. “We hadden wel wat research gedaan en ervaring opgedaan uit eerdere bezichtigingen, maar ondanks dat hadden we niet direct duidelijk hoe groot de klus zou gaan worden. Daarom zouden wij als tip willen meegeven: zorg dat je weet wat er eventueel mis kan zijn in een woning, wat eraan gedaan moet worden en welke kosten daaraan verbonden zijn. In ons geval is het vervangen van de elektra in het hele huis hier een voorbeeld van. Dus aan alle toekomstige kluswoningkopers: lees je in en bereid je goed voor om eventuele (financiële) tegenvallers te voorkomen”.

Wil jij net als Bob en Reanke ook aan de slag met jouw droomwoning? Neem dan eens een kijkje in ons woningaanbod of laat je inschrijving als woningzoekende. Wij helpen je graag verder!