Terug naar overzicht

Het visitekaartje van jouw woning

30 juni 2020

Frank Visschedijk, fotograaf van Weusthuis Makelaardij

Groot, klein, in het buitengebied of in een flat, oud, gerenoveerd of juist helemaal nieuw: ik heb in de 35 jaar als fotograaf al heel wat woningen op beeld mogen zetten. Fotografie is een mooi vak. Het draait om echtheid en oog voor detail.

Hoe de liefde voor mijn vak is ontstaan? Niet op jonge leeftijd in ieder geval! Als kind dacht ik nooit na over een baan als fotograaf. Ik wilde altijd docent beeldende vormgeving worden. Maar tijdens die opleiding kwam ik erachter dat fotografie mij eigenlijk veel meer lag. Ik switchte van studie, begon aan de fotovakschool en werkte na het behalen van mijn diploma een paar jaar bij een persbureau. Niet veel daarna richtte ik mijn eigen fotografiestudio op. Fotostudio Visschedijk was een feit!

Rond 2003 liep ik Luc Weusthuis tegen het lijf. Toen ik hem vertelde dat ik wel eens foto’s maakte voor makelaars zei hij: dan moeten we eens praten!

Zondagse jurk

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en heb ik al heel wat foto’s voor Weusthuis gemaakt. Dat begint altijd bij de juiste voorbereiding. Het is belangrijk dat een woning ‘de zondagse jurk’ aan heeft. Netjes, opgeruimd, schoongemaakt. Fruit in de fruitmand, een bloemetje op tafel. Dat doet heel veel! Al probeer ik een woning altijd zo echt mogelijk te houden. Soms schuif ik een beetje met meubels om alles er goed op te krijgen, maar ik geef een woning nooit een hele make-over.

Hele ruimte in beeld

Verder probeer ik op mijn foto’s zoveel mogelijk van het huis te laten zien. Bij de ene woning lukt dat met 20 stuks, soms moet ik er wel 40 maken. Foto’s van gewoon een gezellig hoekje met een leuke tafel en stoel zul je bij mij niet snel tegenkomen. Meubels kun je ook ergens anders neerzetten. Ik vind het belangrijker om te laten zien hoe een ruimte in elkaar zit. Waar dat ene raam zit bijvoorbeeld, of hoeveel deuren er in een kamer zijn.

Uitdagingen

Het kan een hele uitdaging zijn om een huis er goed op te krijgen. Soms is het lastig om bepaalde doorkijkjes goed te fotograferen. En niet elke ruimte in een huis is licht genoeg. Gelukkig kunnen we dat laatste vaak oplossen met flitsapparatuur. Het is een kwestie van de juiste verhouding tussen natuurlijk- en flitslicht. Ook is de nabewerking minstens zo belangrijk. Ik ben vaak net zo lang bezig met het bewerken van een foto als het maken van de foto. Dat is echt de finishing touch!

Mooiheidstoeslag

Als een foto dan helemaal af is, ben ik vaak best wel trots. Vooral bij klussen die in het begin echt onmogelijk leken. Soms bekijk ik het resultaat na de tijd op mijn computer en denk ik: potverdikkie, hier mag wel een ‘mooiheids-toeslag’ op. Daar word ik heel blij van! Waardering doet ook veel. Als ik van de 1000 foto’s terugkrijg dat één foto niet mooi was, denk ik juist: dan waren de andere 999 dus goed. Ik krijg ook weleens appjes dat klanten ontzettend blij zijn met hun foto’s. Of dat een woning al bijna was verkocht na het zien van de foto’s.

Doelgericht

Hoe veel verschillende woningen ik ook op beeld heb gezet: ik herken mijn foto’s altijd. Ik zou mijn stijl omschrijven als netjes, zakelijk en doelgericht. Niemand heeft er wat aan als een woning op een foto veel groter lijkt dan dat ‘ie is. Natuurlijk, ik fotografeer met een groothoeklens - dus het ziet er altijd een tikkeltje ruimer uit - maar het moet wel waarheidsgetrouw zijn. Echtheid vind ik heel belangrijk. En als mijn foto’s er zo voor zorgen dat het voor beide partijen - de verkopers én de kopers - goed uitpakt, geeft dat veel voldoening.

Ik zorg eigenlijk voor een visitekaartje van een woning. Dat is toch hartstikke mooi?