Terug naar overzicht

Een woning voor de rest van ons leven

23 maart 2022

Bij het horen van het woord ‘kluswoning’ schieten bij veel mensen de wenkbrauwen direct omhoog. Zou je dat nou wel doen? Zit je dan niet maandenlang in een puinhoop? Is dat niet ongelooflijk veel werk? Vragen die vaak direct volgen vanuit de omgeving. Zo ook bij Paul (42) en Nienke (34) Nederstigt. Toch gingen ze de uitdaging aan en kochten ze een kluswoning in Losser. Benieuwd naar wat hen overtuigde en wat ze met de woning gaan doen? Lees dan snel verder!

Ben jij benieuwd naar de foto's van deze klusuitdaging? Bekijk ze hier!

Paul en Nienke woonden tot voor kort in Enschede, maar voelden dat het tijd was voor wat anders. “We woonden op zich prima. Het was een mooie twee-onder-één-kapwoning in een fijne buurt”, vertelt Nienke. “Maar er waren een paar punten waar we ons aan stoorden. Zo was de tuin te klein voor onze honden en was er in het huis ook niet veel ruimte voor vier personen. Dat wilden we graag anders.” Het stel was al een tijdje op zoek naar een woning in het nabijgelegen dorp Losser. “Hier hebben de woningen net dat beetje extra ruimte dat we zochten. Zeker de woning waar we nu wonen sprong eruit. Hij ligt naast het zwembad, dichtbij het bos en bij de sporthal. Alles was perfect! Behalve de woning zelf…”

Man, wat een werk!

Het stel geeft toe dat de woning meer werk vereiste dan ze vooraf hadden ingeschat. “Natuurlijk zagen we tijdens de bezichtigingen wel dat het veel werk was, maar zoveel werk? Dat zagen we niet aankomen”, vertelt Paul. “We gaven onszelf een maand de tijd om de inboedel te verplaatsen naar het nieuwe huis. We zijn in deze eerste maand een heel eind gekomen en super trots op wat we allemaal in die korte tijd hebben kunnen realiseren, maar het tijdsbestek van één maand hebben we niet gehaald….. Dit kwam doordat eerst vrijwel alles moest worden gesloopt of eruit moest”. Zo geeft het stel aan dat alle electra waar nodig is vervangen, er een nieuwe meterkast is geplaatst en ze drie deuren hebben dichtgemetseld. Maar de grootste klus was misschien wel het plafond, welke in zijn geheel uit de woning is gehaald en ook de complete verdiepingsvloer is vervangen. “Bijzonder om te zien hoe vloeren in de jaren ’70 werden belegd met losse steigerplanken en deuren”.

“Mede door deze grote ingrepen hebben we twee keer een container van negen kuub gevuld met puin. Dat waren meteen zes ritjes naar de stort en een hele dag extra aan werk. Dat is jammer, want je wil door.” Toen het huis eenmaal was gestript, konden Paul en Nienke gelukkig snel door met werkzaamheden zoals vloerverwarming leggen en stucen. Maar ook hier was tijd hun grootste vijand. Nienke: “Een stukadoor heeft natuurlijk niet alleen de tijd nodig om de boel aan te brengen, maar ook om het te laten drogen. Hierdoor werd een groot deel van ons huis direct onbewoonbaar. We brachten de kinderen en honden onder bij familie en sliepen zelf samen 11 dagen lang in de nok van het huis. Het paste allemaal net! Op dat soort momenten realiseer je je pas wat voor werk je jezelf op de hals hebt gehaald.”


Hulp van familie, vrienden en Weusthuis

Gelukkig ontvingen de twee ambitieuze klussers veel hulp van familie en vrienden bij het creëren van hun droomwoning. Paul: “Meer dan ooit tevoren zijn we dankbaar voor de handige Harry’s in de familie. Ik kan zelf goed klussen, maar zonder de hulp van bijvoorbeeld mijn zwager, was het ons nooit gelukt. Het is fijn dat je dan iemand dichtbij hebt die mee kan kijken en ook echt verstand heeft van wat er moet gebeuren.” Naast deze hulp ontving het stel ook de nodige sturing vanuit Weusthuis. Met name tijdens het proces van koop en verkoop. “Makelaar Femke was al snel bij ons om ons oude huis op te nemen nadat we akkoord kregen van de verkopers van ons nieuwe huis. Nog geen week later stond de woning online en kon er al geboden worden!”, vertelt Nienke. “Tussentijds konden we met vragen terecht bij Miriam. Zij was niet alleen óns aanspreekpunt, maar ook dat van de verkopers van het huis in Losser. Op deze manier hebben wij Weusthuis vanuit twee verschillende uitgangspunten leren kennen. Ze willen echt het beste voor de verkoper én de koper.”

Planning van de verbouwing

Ondanks dat veel klussen reeds zijn afgerond, waaronder het vergroten van de keukenruimte en het plaatsen van een echte droomkeuken, staat er ook nog steeds veel op de planning voor het stel.

“Pfoe… er is nog zoveel wat we willen doen. En moeten doen!”, vertelt Nienke. “Omdat we alle vier echt buitenmensen zijn, staat de tuin momenteel bovenaan de lijst. Da’s een flinke klus! Paul zou Paul niet zijn als hij hier ook geen grote plannen voor heeft! Maar gelukkig is het nu goed weer en kunnen we meters maken!” Paul begint direct te glunderen. “Ik heb een zeecontainer aangeschaft waar ik graag een tuinhuis van wil maken”, vertelt hij. “Dan kun je ook met minder weer heerlijk buiten zijn. Vooral met ons zoontje van 2 is dat handig. Hij speelt graag in de tuin, maar vanuit het huis kunnen we hem minder goed in de gaten houden. Als je dan een tiny house in de tuin hebt waar je kunt werken en kunt zijn, kun je ook altijd een oogje in het zeil houden. Dat is veel werk om te maken, maar wel een prachtoplossing toch!”

Daarnaast worden in de eerste week van april zonnepanelen geplaatst en hopen ze in de meivakantie zowel de voor- als achterpui te kunnen vervangen. “Deze laatste wordt voorzien van openslaande deuren, zodat er nog meer verbinding is met de tuin” vertelt Nienke. “Maar ook daarna staan er nog nog wensen op ons lijstje. Van het openbreken van de open haard en het opnieuw laten gieten van de vloer op de begane grond tot het vernieuwen van de badkamer, aftimmeren van de bijkeuken en het realiseren van een extra toilet. En in de toekomst willen we nog graag een warmtepomp installeren. Nog genoeg plannen en ideeën dus”.

Tip van Paul en Nienke

Advies geven aan mensen die ook een kluswoning willen kopen, vindt het stel lastig. “Er is niet één manier om het te doen, omdat je vaak gedurende het proces onverwachts nog tegen van alles aanloopt”, vertelt Paul. “Wat we wel kunnen meegeven: denk goed na over de periode waarin je nog in je oude huis blijft! Een tijdelijke woonoplossing is echt een must. Zeker als je met kinderen en huisdieren zit. Ik zou bijvoorbeeld adviseren om een stacaravan te huren waar je in kunt verblijven.” Maar ook dan loop je volgens Paul weer tegen een nieuw probleem aan; je kunt maar voor een bepaalde tijd twee woningen aanhouden. “Blijf je langer in je oude woning, dan ben je geld aan het opmaken wat je wellicht liever in je nieuwe huis steekt. Maar als je te snel wil verhuizen, zoals wij hebben gedaan, kom je in de knel met verblijfplaatsen. Lastig hoor!” Één ding weten Paul en Nienke wel zeker; ze hebben nog geen moment spijt van hun keuze voor een kluswoning. Nienke: “Het is afzien, veel werk en soms zit je er helemaal doorheen, maar het is het waard. Hoe mooi is het dat je straks in je droomhuis woont. En dat heb je dan helemaal samen gedaan!”

Bekijk de foto's van het klusavontuur van Paul en Nienke hier!


Wil jij net als Paul en Nienke ook aan de slag met jouw droomwoning? Neem dan eens een kijkje in ons woningaanbod of neem contact op met onze makelaars. Zij helpen je graag verder!