Terug naar overzicht

De woningmarkt in 2023: Nieuw jaar, nieuwe regels!

december 2022

Vaak wordt de datum 1 januari aangepakt als moment om aanpassingen door te voeren. Maar wat gaat er nu precies allemaal veranderen in 2023 en heeft dit ook betrekking op jou? Wij zetten de wijzigingen met betrekking tot de woningmarkt in 2023 voor je op een rijtje. Wel zo makkelijk in deze toch al drukke tijd.

Ga jij je huis verkopen of heb je juist je droomwoning gekocht? Aan de (ver)koop van je woning zijn heel wat voorschriften verbonden, waarvan er enkele in het nieuwe jaar wijzigen.

De overdrachtsbelasting stijgt, verlaagde tarief blijft gelijk

De algemene overdrachtsbelasting wordt per 1 januari 2023 verhoogd van 8% naar 10,4%. Betreft het een aankoop van een woning welke als jouw hoofdverblijf dient, dan is het ongewijzigde verlaagde tarief van 2% van toepassing. Voldoe je aan de eisen voor een startersvrijstelling, dan wordt er zelfs helemaal geen overdrachtsbelasting in rekening gebracht. Voorwaarde hiervoor is dat je niet ouder bent dan 35 jaar en de totale koopsom van de woning niet hoger ligt dan € 440.000,-.

De schenkingsvrijstelling eigen woning wordt verlaagt en verdwijnt

De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning wordt per 1 januari 2023 verlaagt tot een bedrag van € 28.947,- en per 1 januari 2024 zelfs helemaal afgeschaft.

In 2022 is de regel nog dat je met een leeftijd tussen de 18 en 40 jaar éénmaal in je leven, per schenker, gebruik mag maken van de verhoogde schenkingsvrijstelling tot een maximaal bedrag van € 106.671,-. Het is nog wel mogelijk om de in 2022 ontvangen schenkingen t.b.v. de eigen woning uiterlijk 2024 te besteden.

Het verlaagde bedrag van € 28.947,- mag vanaf 1 januari 2023 vrij worden besteed door de ontvanger. Dit hoeft dan niet meer specifiek besteed te worden aan de eigen woning.

De kostengrens van de NHG wordt verhoogd

Wat is de NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Hiermee heb je een vangnet als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen of als een restschuld overblijft na de verkoop van je huis.

De NHG-grens in 2023

Wil je voor de aankoop van jouw woning graag een hypotheek met NHG-garantie afsluiten? Dan zijn er vanaf 1 januari 2023 ruimere voorwaarden van toepassing. De kostengrens voor de aankoop van je woning wordt namelijk verhoogd van € 355.000,- naar € 405.000,-. Ga je naast de aankoop van de woning deze tevens v.v. energiebesparende voorzieningen, dan ligt de grens in 2023 nog 6% hoger, namelijk op € 429.300,-.

De premie welke je aan het NHG dient te voldoen voor het afsluiten van een NHG-hypotheek blijft ongewijzigd, namelijk 0,6% over de hoogte van de hypotheek.

Het tweede inkomen wordt volledig meegeteld

In het nieuwe jaar kunnen de hypotheekverstrekkers het tweede inkomen van de aanvragers volledig meenemen in het berekenen van de maximale hypotheek. In 2022 lag dit nog op slechts 90%. Dit betekent een klein voordeel, waardoor het hypotheekbedrag in 2023 wat hoger uit zal vallen.

De rol van de omgevingswet binnen de woningmarkt in 2023

Wat is de omgevingswet?

Je hebt er vast vaker over gehoord, maar wat is de omgevingswet nu eigenlijk? De omgevingswet bundelt wetten die betrekking hebben op de leefomgeving, zoals bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. Daarnaast zorgt de wet ervoor dat o.a. het aanvragen van vergunningen makkelijker wordt voor de consumenten en het bedrijfsleven.

De omgevingswet uitgesteld naar juli 2023

Tot een tijdje terug stond de invoering van de omgevingswet gepland voor 1 januari 2023, maar dit is voor het kabinet niet haalbaar. Het doel is nu om de omgevingswet per 1 juli 2023 in werking te laten treden.

Genoeg wijzigingen dus binnen de woningmarkt om rekening mee te houden voor het kopen en verkopen van van je huis in 2023. Roepen deze aanpassingen vragen bij je op? Laat ze ons weten, wij helpen graag!