Duitsland

Zoekt u een makelaar voor Duitsland, of wilt u graag wonen in de Duits-Nederlandse grensstreek? Onze makelaars hebben jarenlange ervaring en zijn goed op de hoogte met de Duitse huizenmarkt. Voor een grensmakelaar bent u bij ons aan het juiste adres.

U kiest Weusthuis Makelaardij omdat:

  • Groot netwerk in zowel Nederland als in Duitsland
  • Veel ervaring in de grensstreek
  • Makelaars die zowel Duits als Nederlands spreken
  • Onderscheidende presentatie van de woning met foto’s, video’s en plattegronden
  • Actief op Immowelt.de, Funda.nl en fundaeurope.nl

Waarom wonen in Duitsland?

Lees hieronder waarom wonen in Duitsland gunstig voor u kan zijn.

Neem contact op

Voordeel 1

Prijzen

De huizen zijn aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Is het uw wens in een vrijstaand huis te wonen met een ruime tuin, maar kunt u dit zich in Nederland niet veroorloven? Dan kan Duitsland een prima optie zijn.

Voordeel 2

Nieuwbouw

Er worden veel nieuwbouwwoningen gerealiseerd in Duitsland. deze zijn relatief goedkoop wanneer u ze vergelijkt met nieuwbouwwoningen in Nederland

Voordeel 3

Ruimte

* De steden en wijken in Duitsland zijn veel ruimer opgezet dan in Nederland
* Een tuin en een eigen oprit is voor bijna iedereen weggelegd
* Mooie natuur is vaak dichtbij te vinden

Voordeel 4

Autorijden

Het autorijden is goedkoper in Duitsland. Dit geldt zowel voor de aanschaf, de wegenbelasting als ook voor de brandstofprijzen.

Voordeel 5

Levensonderhoud

Winkelen en boodschappen doen kan in Duitsland tot wel 30% goedkoper zijn.

Voordeel 6

Fiscale voordelen

Koopt u een eigen woning, dan kunt u van verschillende fiscale voordelen profiteren:
* U bent minder geld kwijt aan gemeentelijke belastingen;
* Voor de financiering van uw woning kunt u veelal goedkoop geld lenen bij een overheidsbank. In Duitsland is de rentestand lager;
* U ontvangt subsidie voor energiebesparende maatregelen met betrekking tot uw woning;
* U kunt in de meeste gevallen hypotheekrente blijven aftrekken wanneer u inkomen uit Nederland ontvangt.

Maar denk ook aan:

Emigratie

Ondanks dat we in één Europa wonen, is een verhuizing naar Duitsland nog steeds een emigratie. Een aantal zaken moet u van tevoren uitzoeken en regelen, een aantal zaken kunnen later. Erfrecht en sociale zekerheid is in Duitsland anders geregeld.

Bureaucratie

Duitsland heeft een zomogelijk nog grotere bureaucratie dan Nederland, zo lijkt het wel eens. Op de keper beschouwd valt dit wel mee, want sommige zaken zijn in Duitsland juist gemakkelijker te regelen dan in Nederland; het is alleen ànders.

Een emigratie gaat helaas wel gepaard met het nodige papierwerk, daar valt niet aan te ontkomen.

Financiering

Het verkrijgen van een hypotheek is voor een hele categorie mensen nogal een karwei.

Banken zijn vaak somberder dan aspirant-kopers en bieden dan niet de produkten die de Nederlandse clientèle gewend is. Menig enthousiaste huizenkoper is om deze reden van een koude kermis thuisgekomen.

Tegenvallende kosten

Met name de telefoonkosten kunnen een tegenvaller zijn, maar ook de omroepbijdrage, een kind op de kleuterschool en het gestegen auto gebruik, kunnen er stevig inhakken. De kosten van de emigratie vallen wel mee, maar de kosten van een ander huis, verbouwing of bouw van een huis, kunnen gemakkelijk uit de hand lopen. Maar dat geldt natuurlijk ook voor een dergelijke actie in Nederland.

Andere taal

Taal is het belangrijkste vehikel van menselijke communicatie. Op vakantie is het amusant om met handen en voeten een halfje bruin te bestellen. Daar gaat u echter heel anders over denken als u dat dagelijks moet doen, als u het in de slagerij maar niet voor elkaar krijgt om een verse lendebiefstuk of een sudderlapje te bestellen, of als u uw dokter uw klachten niet in alle subtiliteiten kunt beschrijven.

Gebrek aan taalkennis hoeft geen reden te zijn om niet te emigreren, maar u past uw verwachtingen en plannen er wel op aan.

Wijzigingen voorzieningen

Voorzieningen van WMO, WLZ, Kruisvereniging en Consultatiebureau vallen opeens weg .
U moet op zoek naar alternatieven (voor sommige zaken kunt u prima terecht binnen het Krankenkassen-pakket) of accepteren dat deze er niet zijn.
Mensen met een bijstandsuitkering of Wajong, maken ook weinig kans op een succesvolle emigratie.

Wat voor sommige mensen een belangrijke rol kan spelen, is dat als u al in Duitsland woont, en u krijgt in Nederland ontslag, dan wordt uw WW-uitkering omgezet in een Duitse werkloosheidsuitkering. Uw hypotheekrenteaftrek vervalt dan. Voor mensen met een hoog arbeidsinkomen en een relatief hoge hypotheek is dat een nadeel. Anderzijds is die uitkering netto en heeft u misschien opeens wèl recht op het hogere Kindergeld in plaats van kinderbijslag.

Als u geen inkomen uit Nederland heeft waarop premies volksverzekering worden ingehouden (bijvoorbeeld als u “huisvrouw” bent of als u een volledige arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft), dan bouwt u geen AOW-rechten meer op. U kunt zich hiervoor vrijwillig bijverzekeren.

Mensen met alleen een particulier nabestaandenpensioen hebben geen recht op inschrijving bij een Krankenkasse en moeten ook op zoek naar een alternatief.

Overtuigd! Of toch nog vragen?

Vul dan onderstaand formulier in.