Duitsland

Huizen te koop in het grensgebied van Duitsland

Zoek je een makelaar voor Duitsland, of wil je graag wonen in de Duits-Nederlandse grensstreek? Onze makelaars hebben jarenlange ervaring en zijn goed op de hoogte met de Duitse huizenmarkt. Voor een grensmakelaar ben je bij ons aan het juiste adres. Bekijk ons aanbod aan huizen in het grensgebied van Duitsland.

Je kiest Weusthuis Makelaardij in Duitsland omdat:

  • Groot netwerk in zowel Nederland als in Duitsland
  • Veel ervaring in de grensstreek
  • Makelaars die zowel Duits als Nederlands spreken
  • Onderscheidende presentatie van de woning met foto’s, video’s en plattegronden
  • Actief op Immowelt.de, Funda.nl en fundaeurope.nl

Waarom wonen in Duitsland?

Lees hieronder waarom wonen in Duitsland gunstig voor jou kan zijn.

Shape Neem contact op

Voordeel 1

Prijzen

De huizen zijn aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Is het jouw wens in een vrijstaand huis te wonen met een ruime tuin, maar kun je je dit in Nederland niet veroorloven? Dan kan Duitsland een prima optie zijn.

Voordeel 2

Nieuwbouw

Er worden veel nieuwbouwwoningen gerealiseerd in Duitsland. Deze zijn relatief goedkoop wanneer je ze vergelijkt met nieuwbouwwoningen in Nederland.

Voordeel 3

Ruimte

* De steden en wijken in Duitsland zijn veel ruimer opgezet dan in Nederland
* Een tuin en een eigen oprit is voor bijna iedereen weggelegd
* Mooie natuur is vaak dichtbij te vinden

Voordeel 4

Autorijden

Het autorijden is goedkoper in Duitsland. Dit geldt zowel voor de aanschaf, de wegenbelasting als ook voor de brandstofprijzen.

Voordeel 5

Levensonderhoud

Winkelen en boodschappen doen kan in Duitsland tot wel 30% goedkoper zijn.

Voordeel 6

Fiscale voordelen

Koop je een eigen woning, dan kun je van verschillende fiscale voordelen profiteren:
* Je bent minder geld kwijt aan gemeentelijke belastingen;
* Voor de financiering van jouw woning kun je veelal goedkoop geld lenen bij een overheidsbank. In Duitsland is de rentestand lager;
* Je ontvangt subsidie voor energiebesparende maatregelen met betrekking tot jouw woning;
* Je kunt in de meeste gevallen hypotheekrente blijven aftrekken wanneer je inkomen uit Nederland ontvangt.

Maar denk ook aan:

Emigratie

Ondanks dat we in één Europa wonen, is een verhuizing naar Duitsland nog steeds een emigratie. Een aantal zaken moet je van tevoren uitzoeken en regelen, een aantal zaken kunnen later. Erfrecht en sociale zekerheid is in Duitsland anders geregeld.

Bureaucratie

Duitsland heeft een zomogelijk nog grotere bureaucratie dan Nederland, zo lijkt het wel eens. Op de keper beschouwd valt dit wel mee, want sommige zaken zijn in Duitsland juist gemakkelijker te regelen dan in Nederland; het is alleen ànders.

Een emigratie gaat helaas wel gepaard met het nodige papierwerk, daar valt niet aan te ontkomen.

Financiering

Het verkrijgen van een hypotheek is voor een hele categorie mensen nogal een karwei.

Banken zijn vaak somberder dan aspirant-kopers en bieden dan niet de produkten die de Nederlandse clientèle gewend is. Menig enthousiaste huizenkoper is om deze reden van een koude kermis thuisgekomen.

Tegenvallende kosten

Met name de telefoonkosten kunnen een tegenvaller zijn, maar ook de omroepbijdrage, een kind op de kleuterschool en het gestegen auto gebruik, kunnen er stevig inhakken. De kosten van de emigratie vallen wel mee, maar de kosten van een ander huis, verbouwing of bouw van een huis, kunnen gemakkelijk uit de hand lopen. Maar dat geldt natuurlijk ook voor een dergelijke actie in Nederland.

Andere taal

Taal is het belangrijkste vehikel van menselijke communicatie. Op vakantie is het amusant om met handen en voeten een halfje bruin te bestellen. Daar ga je echter heel anders over denken als je dat dagelijks moet doen, als je het in de slagerij maar niet voor elkaar krijgt om een verse lendebiefstuk of een sudderlapje te bestellen, of als je de dokter jouw klachten niet in alle subtiliteiten kunt beschrijven.

Gebrek aan taalkennis hoeft geen reden te zijn om niet te emigreren, maar je past je verwachtingen en plannen er wel op aan.

Wijzigingen voorzieningen

Voorzieningen van WMO, WLZ, Kruisvereniging en Consultatiebureau vallen opeens weg .
Je moet op zoek naar alternatieven (voor sommige zaken kun je prima terecht binnen het Krankenkassen-pakket) of accepteren dat deze er niet zijn.
Mensen met een bijstandsuitkering of Wajong, maken ook weinig kans op een succesvolle emigratie.

Wat voor sommige mensen een belangrijke rol kan spelen, is dat als je al in Duitsland woont, en je krijgt in Nederland ontslag, dan wordt je WW-uitkering omgezet in een Duitse werkloosheidsuitkering. Je hypotheekrenteaftrek vervalt dan. Voor mensen met een hoog arbeidsinkomen en een relatief hoge hypotheek is dat een nadeel. Anderzijds is die uitkering netto en heb je misschien opeens wèl recht op het hogere Kindergeld in plaats van kinderbijslag.

Als je geen inkomen uit Nederland hebt waarop premies volksverzekering worden ingehouden (bijvoorbeeld als je “huisvrouw” bent of als je een volledige arbeidsongeschiktheidsuitkering hebt), dan bouw je geen AOW-rechten meer op. Je kunt je hiervoor vrijwillig bijverzekeren.

Mensen met alleen een particulier nabestaandenpensioen hebben geen recht op inschrijving bij een Krankenkasse en moeten ook op zoek naar een alternatief.

Overtuigd! Of toch nog vragen?

Vul dan onderstaand formulier in.