Terug naar overzicht

De kunst van een huis verkopen

28 augustus 2020

Een huis verkopen in deze tijd? Een koud kunstje, zul je misschien denken. En misschien heb je ook wel gelijk. Maar de kunst zit ‘m in het óptimaal verkopen. Soms betekent dat de hoogste prijs, soms de beste voorwaarden of timing. Wij helpen je daar graag bij, van de eerste voorbereiding tot de laatste krabbel. En eigenlijk durf ik wel te zeggen dat wij ons daarin dubbel en dwars terug verdienen. Waarom? Ik neem je graag mee in het hele verkooptraject!

1. Voorbereiding

Bij de verkoop van een woning komt vaak veel meer kijken dan je in eerste instantie denkt. Dat begint al bij de voorbereiding. Voordat we een huis te koop zetten, doen we eerst uitgebreid onderzoek. Naar de bodem, de staat van het huis, de bestemming. De waarde van een woning bepalen we niet door alleen een rondje door het huis te lopen. Pas als we het hele plaatje helder in beeld hebben en jouw woning hebben vergelijken met alle recente soortgelijke transacties, stellen we een vraagprijs vast. Natuurlijk altijd in overleg met de bewoners.

2. Verkoopstyling

Als de verkopende partij akkoord is met de vraagprijs zetten we alles in werking om de woning echt te koop te zetten. We adviseren de verkopers over hoe ze de woning het beste verkoopklaar kunnen maken. Soms krijgen we te maken met een huis dat al leeg staat. In zulke gevallen kleden we de woning vaak wat sfeervoller aan. Ik heb zelf een cursus verkoopstyling gevolgd, maar af en toe werken we ook samen met interieurstylisten. Ook hier geldt: we gaan altijd voor een optimaal verkoopresultaat… en een goede styling kan daar zeker aan bijdragen!

3. Op de foto

Ook onze foto’s zijn een meerwaarde voor het verkoopproces. Onze fotograaf Frank Visschedijk maakt (hoogte)foto’s, video’s en 360 graden foto's. We vinden het belangrijk om het huis én de omgeving uitgebreid te laten zien. Ook het opstellen van goede plattegronden is onmisbaar. Na deze stappen zetten we het huis online. We verspreiden de woning binnen ons eigen uitgebreide netwerk. Zowel op social media als op Leef Twente, onze website en op Funda hebben we een groot bereik. En met onze vier vestigingen hebben we veel kennis van de markt in de omgeving. Als verkopende partij ben je er dus zeker van dat veel mensen jouw woning uitgebreid gaan zien.

4. Persoonlijk advies

Het zal je niet verbazen als ik zeg dat twintig bezichtigingsaanvragen op één huis geen uitzondering meer zijn. Bij Weusthuis vinden we het heel belangrijk om álle potentiële kopers evenveel persoonlijke aandacht te geven. We zijn dus - los van corona - geen voorstander van open dagen, omdat je op drukke momenten dan niet met iedereen in gesprek kunt. We willen mensen informeren en adviseren, zodat ze een weloverwogen bod kunnen doen. Een een-op-een-afspraak vinden we dus heel belangrijk.

5. Biedingen

En dan komt het spannendste gedeelte: het ontvangen van de biedingen. In deze tijd heb je vaak ontzettend veel gegadigden, maar - zoals ik al zei - vinden wij het belangrijk om het meest optimale eruit te halen. Elke duizend euro kan het verschil maken. En natuurlijk wordt ook echt niet elke woning binnen een paar weken verkocht. We communiceren altijd transparant en eerlijk en houden onze verkopers constant op de hoogte. Regelmatig zien we dat er zelfs meer dan de vraagprijs wordt geboden. Soms blijkt dat we een woning te hoog op de markt hebben gezet… en dat betekent dat we de prijs moeten verlagen. Niet leuk natuurlijk, maar ook dat bespreken we open met de verkopende partij.

6. Koopovereenkomst

Zoals ik al zei: het optimaal verkopen van een huis gaat niet alleen om de hoogste prijs. Soms zijn gunstige voorwaarden ook een reden om voor een bepaalde koper te kiezen. Is de koopprijs definitief, dan is het een kwestie van het tekenen van de koopovereenkomst. Dat gebeurt steeds meer online, maar bij Weusthuis vinden we het belangrijk om dit bij ons op kantoor te doen zodat we het uitgebreid kunnen toelichten. Natuurlijk wel op 1,5 meter! Zo’n overeenkomst is nog een heel document. Je hebt meldingsplicht, onderzoeksplicht, bankgarantie, soms een ouderdomsclausule… en daar wijzen wij de verkopers op. We zorgen voor een inhoudelijk correcte koopovereenkomst en zorgen ook bij deze juridische zaken voor begeleiding van A tot Z. Bij de verkopers én bij de kopers!


Onderste uit de kan

Je merkt het: het verkopen van een woning is geen kwestie van het huis te koop zetten en achterover leunen tot je het hoogste bod ontvangt. Het gaat om alles wat daarvoor, ondertussen en daarna komt kijken. Een hele kunst! Wij werken met een team van professionele en goed opgeleide mensen en proberen altijd het onderste uit de kan te halen. Als dat lukt en beide partijen blij zijn met ons werk, is mijn dag helemaal goed. Heb jij hulp nodig bij het verkopen of kopen van een woning? Bel ons!